Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

Aspirine gezond is?

Aspirine (officiele naam: Acetylsalicylzuur) is een veelgebruikte pijnstiller. echter aspirine heeft nog andere effecten.

Ten eerste is heeft aspirine een (onomkeerbaar) effect op de bloedplaatjes en belemmert deze om samen te klonteren: het is een trombocytenaggregatieremmer. Het is dus eigenlijk geen "bloedverdunner". Het effect op de bloedplaatjes kan al bij 1/4 aspirine optreden. Daarom wordt aan mensen die een beroerte of hartinfarct hebben gehad dit vaak voorgeschreven. Het vermindert de kans op herhaling met ongeveer 40%.

Ten tweede gaat aspirine tumorvorming tegen. Volgens onderzoeken zou het dagelijks slikken van een kleine dosis aspirine, gedurende 5 jaar, de kans op tumoren in slokdarm en darmstelsel met 20% a 30% doen afnemen.

Ten derde is er recentelijk een nieuw onderzoek geweest. Het blijkt dat als vrouwen 10 jaar lang iedere dag 100 milligram aspirine gebruiken, ze ook 10 procent minder kans hebben om astma te ontwikkelen. Voor vrouwen die te zwaar waren (een BMI hoger dan 30) had de aspirine geen effect. Wat opvallend is, is dat aspirine niet gebruikt mag worden bij astma patienten, omdat het ernstige astma aanvallen kan veroorzaken.

Aspirine heeft ook een aantal minder goede werkingen op het lichaam. Zo is het erg slecht is voor de maag. Er kunnen maagklachten ontstaan bij gebruik of zelfs maagbloedingen. Bij hoge doseringen kan ook oorsuizen of doofheid ontstaan. Het is ook bewezen dat aspirine de testosteron aanmaak tijdelijk vermindert, maar dit heeft geen blijvende schade.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid