Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

Vrouwen in het Romeinse tijdperk al gezichtscrême gebruikten?

De crême diende ervoor om het gelaat een bleke uitstraling te geven.

Vrouwen uit het Romeinse tijdperk gebruikten een bijzondere gezichtscrême om hun gelaat een bleke, voor die tijd aantrekkelijke uitstraling te geven, zo blijkt uit de analyse van een potje crême van ruim 1800 jaar oud. Het Romeinse potje werd vorig jaar gevonden en is door wetenschappers van de universiteit Bristol onderzocht. De resultaten zijn in het nieuwste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd.

Uitzonderlijke vondst
De unieke vondst werd medio 2003 gedaan op een archeologische vindplaats in Londen waar vroeger een belangrijk Romeins tempelcomplex stond. Op de bodem van een greppel aan de rand van het terrein, troffen de gravende wetenschappers een waterdichte kist aan waarin het potje zich bevond.

“Een zeer belangrijke ontdekking die we totaal niet hadden verwacht”, zo verwoordde Francis Grew, curator van het Museum of London de vondst destijds. “Ook de kwaliteit van de vondsten is hoog. Dat geldt niet alleen voor de fraai afgewerkte kist die in uitstekende staat is gevonden en nog altijd waterdicht is, maar ook voor het cosmetische potje in de kist, dat wereldwijde belangstelling zal trekken.”

Zover bekend is dit de enige vondst van een Romeinse crême die in zo’n goede staat verkeert.

Dierenvet
Het potje werd vorig jaar voor het eerst geopend door conservator Liz Barham van het museum. Zij verwoordde de lucht die uit het potje kwam als ‘zwavelachtig’en ‘kaasachtig’. Destijds konden de ontdekkers alleen maar gissen waar de substantie voor diende.

Door middel van een chemische analyse hebben wetenchappers van de univeristeit de precieze samenstelling van de witte substantie kunnen achterhalen. De crême bestaat voor 40 procent uit dierenvet (vermoedelijk van schapen of runderen), voor veertig procent uit stijfsel en voor de rest uit tin-oxide. Het laatste ingrediënt zorgde voor de witte kleur.

Na uitsluitsel van suggesties dat het misschien om tandpasta, stelpselcrême of rituele crême ging, bleef alleen een cosmetische crême als meest logische verklaring over.

Volgens de onderzoekers laat het goedje een gladde, poederachtige laag achter wanneer de crême op de huid wordt aangebracht. Dat de substantie met de vingers werd beroerd, blijkt wel uit de vingerafdrukken van de laatste gebruiker die op het potje zijn aangetroffen.

Uit historische bronnen is bekend dat de vrouwen uit de hogere Romeinse klasses veel tijd spendeerden aan hun make-up.

Kwaliteit
Opvallend is de hoge kwaliteit van de cosmetische crême, die nauwelijks onder doet voor de crêmes van vandaag de dag. “Deze crême maakt duidelijk dat de Romeinen op intelligente wijze gebruik maakten van materialen uit de natuur. Deze oeroude techniek verschilt niet zo gek veel van de cosmetische technieken die vandaag de dag worden gebruikt,” aldus Richard Evershed, chemisch analist aan de universiteit van Bristol.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid