Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

De QWERTY-indeling van toetsenborden gekozen is om typistes langzaam te doen typen?

Een computer met QWERTY-toetsenbord is goedbeschouwd een klucht; De indeling werd in 1873 geïntroduceerd met de bedoeling de typistes af te remmen, omdat anders de hamertjes van de typmachine in de knoop zouden raken.

QWERTY
Christopher Latham Sholes patenteerde in 1868 de klassieke typmachine. Een mooie uitvinding, maar met meteen al een probleem. De hamertjes waarmee de letters op papier sloegen, raakten voortdurend in de knoop. Zakenpartner James Densmore verzon de oplossing: een toetsenbord waarbij letters die vaak na elkaar voorkomen ver uit elkaar lagen. Ziedaar de geboorte van het QWERTY-toetsenbord.

Een slordige honderd jaar later arriveert de computer. Exit hamertjes. Maar het QWERTY-toetsenbord blijft; ook al zijn er veel indelingen te bedenken die ergonomischer zijn. Er zijn simpelweg teveel mensen gewend aan het klassieke toetsenbord. Omschakelen zou teveel moeite kosten.

ABC
Eindelijk is het nu dan toch zover: er wordt een alternatief op de markt gebracht. Op de Amerikaanse computerbeurs CES lanceerde het Californische bedrijf New Standard Keyboards haar vinding: het ABC-toetsenbord. Elektronisch ingenieur en ergonoom John Parkinson werkte er negen jaar aan. Nieuwe gebruikers zullen naar verwachting graag van het nieuwe toetsenbord gebruik maken omdat de toetsen alfabetische geordend staan. Bovendien is het met slechts 53 toetsen makkelijker zoeken. Het probleem zit ┬┤m bij de verstokte QWERTY-typers. Maar Parkinson verwacht dat ook zij zullen zwichten voor de logische ordening. De ergonomische houding van de handen en de prettige aanslag moeten de doorslag geven.

Het apparaat is leverbaar voor zeventig dollar. Volgens opgave is het USB-bord voor Windows. Over Macintosh geen woord.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid