Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

De Sterneusmol het snelste roofdier ter wereld is?

De Noord-Amerikaanse sterneusmol kan een prooi herkennen en verorberen binnen 120 milliseconden.

De sterneusmol
(Condylura cristata) heet niet voor niets zo: zijn neus is een vlezige ster met 22 punten en die zitten barstensvol bewegingssensoren. Om voedsel te vinden dwaalt het dier door zelfgegraven gangen, waarbij het razendsnel met zijn neus in de rondte beweegt. Wormen en andere bodembeestjes die door de punten van de ster worden geraakt, zijn even later de klos.

De Amerikaanse onderzoekers Kenneth Catania en Fiona Remple wilden weten hoe snel dat voelen en happen gaat. Ze stopten sterneusmollen in een plexiglazen tunnel en boden ze piepkleine stukjes regenworm aan. Met een snelle camera filmden ze wat er gebeurde. Zo kwamen ze erachter dat het de mollen soms niet meer dan 120 milliseconden kost om voedsel te herkennen en toe te happen, waarna het zoeken onmiddellijk weer verdergaat. Gemiddeld zit er tussen het eerste contact en het dichtklappen van de kaken nog geen kwart seconde.

Omdat het vinden en verorberen hem per prooi zo weinig tijd kost, kan deze mol het zich veroorloven om te leven van minuscule prooidieren, die per stuk maar heel weinig energie opleveren, schrijven de onderzoekers in Nature. Ze denken dat het voor zoogdieren onmogelijk is sneller te reageren op informatie van hun tastzintuigen. Dat maakt de Noord-Amerikaanse sterneusmol dus tot het snelste roofdier van de planeet.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid