Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

Er octopussen zijn die op 2 benen kunnen wandelen?

Twee soorten octopussen blijken in staat te zijn om op twee ‘benen’ over de zeebodem te wandelen, zo is te zien op videobeelden op de site van een Amerikaanse universiteit.

Gewoonlijk bewegen de weekdieren zich over de zeebodem voort met behulp van alle acht hun armen.

Zachte robot
De wandelende octopussoorten Octopus marginatus en Octopus (Abdopus) aculeatus werden ontdekt door Christine Huffard van de universiteit van Californië na bestudering van onderwaterbeelden van een videocamera.

Op diverse plekken op de zeebodem heeft deze universiteit camera’s geplaatst om de bewegingen van octopussen vast te leggen in het kader van een robot-project. De motoriek van de dieren kan aanknopingspunten opleveren voor de bouw van een zachte robot, zoals de universiteit van plan is.

Camouflagetruc
Octopussen lopen over de zeebodem om eventuele predatoren te kunnen ontwijken. Gewoonlijk doen ze dat doorbewegen door zich met de zuignappen op hun acht armen tegen de bodem af te zetten. De Octopus marginatus uit Indonesië en de Octopus aculeatus uit Australië blijken het echter ook met twee armen te kunnen.

De overige zes armen gebruiken de dieren als camouflage.De Octopus aculeatus (zie links) lijkt tijdens het lopen op een bos algen. Het dier steekt de andere zes armen omhoog en opzij, zodat ze er met hun bobbelige uiterlijk uitzien als takken.

Octopus marginatus (zie boven) vermomt zich als een rollende kokosnoot. De zeebewoner rolt zijn zes overige armen strak om zijn lichaam heen, waardoor de octopus er rond uitziet.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid