Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

Neanderthalers al echte schoenen droegen?

De moderne schoen is tussen de 26.000 en 40.000 jaar oud.

Dit blijkt uit een studie van Amerikaanse wetenschappers. Dit gegeven lijkt vrij simpel te achterhalen, maar dat was het niet. De dierlijke en plantaardige producten die werden gebruikt om schoenen te vervaardigen, waar niet bestand tegen de tijd en zijn allang verloren gegaan.

De Amerikaanse onderzoekers hebben nu het tijdperk waarin echte schoenen werden vervaardig kunnen specificeren door een studie te doen naar de verzwakking van menselijke tenen.
De kleine tenen, dus niet de duim, zijn in de periode tussen 26.000 jaar en 40.000 jaar geleden zwakker geworden, bemerkte fysiek antropoloog Erik Trinkaus.
Daaruit kan men afleiden dat men rond die tijd is begonnen met het dragen en fabriceren van echte schoenen. Het was niet langer nodig om sterke, flexibele tenen te hebben die moesten zorgen voor een goede grip . De studie van Trinkaus en zijn collega s is gepubliceerd in the Journal of Archaeological Science.
Volgens de onderzoekers had het dragen van schoenen alleen geen effect op de grote teen.

De wetenschappers benadrukken dat het hier gaat om de echte voorlopers van onze hedendaagse schoenen. Vooral in de noordelijke gebieden maakten mensen al 500.000 jaar geleden gebruik van voetbedekking, maar hier ging het meer om dierenvellen die simpel werden omgebonden. Dit zou eerder kunnen worden gezien als de voorloper van de sok.

Homo Sapiens
De oudste schoen ooit gevonden is terug te dateren tot 9000 jaar geleden , aldus Trinkaus. Maar door studie van de botten van nog oudere mensen als de Homo Sapiens en de Neanderthaler, kan volgens de onderzoeker worden aangetoond dat deze vroege mens al gebruik maakten van schoeisel.
Een leven zonder schoenen zou automatisch moeten inhouden dat de vier kleinere tenen sterk zijn. Het is namelijk een natuurlijke reflex om je tenen te krommen bij het lopen. Bij schoenen met harde zolen is deze reflex niet nodig , stelt Trinkaus.

Om de theorie te testen maakte het onderzoeksteam gebruik van de botten van een indiaan, die gewend was om blootvoets door het leven te gaan. Deze botten werden vergeleken met de voet van een eskimo, die zijn hele leven op schoenen van stug zeehondenleer had gelopen.

Tevreden
De wetenschappers ontdekten dat het zwakker worden van de teen niet zozeer een evolutionair proces was, maar gewoon werd veroorzaakt door de verminderde spanning op de teen waardoor het geheel zwakker werd. De onderzoekers waren tevreden: Vroegere studies gaven aan dat dikkere tenen en vingers te maken hadden met een grotere noodzaak voor bloedtoevoer in koudere klimaten, die theorie hebben we nu kunnen weerleggen .Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid