Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

Er organismes zijn die kunnen leven bij 121 graden Celcius?

Strain 121, een eencellige archaea (een op de bacterie lijkende soort), blijkt uitstekend te gedijen bij 121 ℃.

Er zijn micro-organismen die zich (juist) kunnen handhaven onder extreme omstandigheden. Deze organismen worden extremofielen genoemd.

Extremofielen
Extremofielen zijn micro-organismen die kunnen leven onder extreme omstandigheden; meer nog, zij hebben die extreme omstandigheden nodig om te kunnen leven. Zo kent men organismen die leven in heet water (hyperthermofielen),in een zeer koude omgeving (psychrofielen), in zeer zure (acidofielen) of in zeer basische (alkalifielen) middens, bij zeer hoge zoutconcentraties (halofielen), enz.

Hyperthermofiel
De Pyrolobus fumarii was lange tijd de ultieme hyperthermofiel; het was lange tijd het organisme dat kon gedijen bij de heetste temperatuur. Het metabolisme (stofisseling) van de Pyrolobus fumarii valt stil onder de 90 graden, hij functioneert optimaal bij 105 graden en gaat pas dood boven de 113 graden Celsius. In 2004 werd echter een nieuw organisme ontdekt die kon groeien en zich kon voortplanten bij temperaturen tot 121 graden.

Strain 121
De microbioloog Derek Lovley van de universiteit van of Massachusetts en onderzoeker Kazem Kashefi lukte het om monsters met microbes van de oceaanbodem mee te nemen. Daarvoor daalden de onderzoekers per duikboot 2,4 km af in de Grote Oceaan, ter hoogte van de zogeheten Juan de Fuca Ridge, 322 km uit de kust van de staat Washington. Daar bevinden zich onderzeese ?schoorstenen? ('black smokers') waaruit heet water borrelt.

In het laboratorium werden de monsters onderzocht en de microbes ge?oleerd, waarbij een onbekende, eencellige soort werd ontdekt. Vervolgens werd de microbe, die de onoffici?e naam ?Strain 121? meekreeg, in een met water gevuld hogedruk kooktoestel verwarmt, een apparaat dat normaal gesproken wordt gebruikt voor sterilisatie van medische instrumenten.

Daar werd Strain 121 verhit tot 121 graden Celsius, een temperatuur die normaliter voldoende is om alle levensvormen te doden. De microbe bleek echter onder de extreem hoge temperatuur nog steeds te groeien en zich zelfs voort te planten.

Oeroude levensvormen
Tot verrassing van de wetenschappers bleef ook het DNA van de eencellige volledig intact. Toch denken de onderzoekers niet dat ?Strain 121? uniek is. Ze vermoeden dat de onderzeese hete bronnen nog veel meer van zulke levensvormen bevatten.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid