Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

Er een slang is die van kleur kan veranderen?

De slang is ontdekt in Borneo en heeft de naam Kapuas modderslang gekregen.

Een nieuwe slangensoort, die spontaan van kleur kan veranderen, is ontdekt in het regenwoud in het zogenaamde ‘Hart van Borneo’. Dit is een 220.000 km2 groot bergachtig gebied vol nog relatief onaangetast regenwoud en volgens het Wereld Natuur Fonds een van de belangrijkste schatkamers van de natuur wereldwijd.

De eigenschap om te kunnen veranderen van kleur is bekend bij sommige reptielsoorten, zoals onder meer bij de kameleon, maar wetenschappers hebben dit fenomeen nog maar heel zelden bij slangen opgemerkt en hebben er tot op heden geen enkele verklaring voor.

De slang werd ontdekt door dr. Mark Auliya, een Duitse reptielexpert bij het 'Zoologisches Forschungsmuseum Alexander Koenig' en tevens adviseur van het Wereld Natuur Fonds. “Ik plaatste de roodbruine slang in een donker emmertje. Toen ik het dier er enkele minuten later uithaalde, was het bijna helemaal wit gekleurd”, aldus dr. Auliya.
Dr. Auliya verzamelde twee giftige exemplaren van deze slangensoort, elk een halve meter lang, in het moerasgebied rond de Kapuas rivier in het Betung Kerihun National Park. Dit park is gelegen in Kalimantan, het Indonesische gedeelte van Borneo. De nieuw ontdekte slangensoort is Kapuas modderslang gedoopt.

De slang behoort tot de familie van de Enhydris die 22 soorten telt. Slechts twee soorten daarvan zijn wijdverspreid. Alle andere soorten hebben een zeer beperkt verspreidingsgebied. Volgens wetenschappers zou de nieuwe slangensoort enkel in het gebied rond de Kapuas rivier voorkomen.

Gedurende de laatste tien jaar werden op Borneo 361 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt: 260 insecten, vijftig planten, dertig zoetwatervissen, zeven kikkers, zes hagedissen, vijf krabben, twee slangen en een pad. Een voorzichtige schatting, omdat veel ontdekkingen nog niet in de wetenschappelijke literatuur zijn verschenen. Diverse diergroepen, zoals vleermuizen en andere nachtdieren, zijn bovendien nog niet goed bestudeerd. Dit komt overeen met gemiddeld drie soorten per maand op een oppervlakte die zeventien keer zo groot is als Nederland.

“Borneo bezit een uitzonderlijk aantal endemische (soorten die alleen in een bepaald gebied leven) planten (circa 6.000), vogels (39), zoogdieren (44) en vissen (160)”, aldus Miriam van Gool van het Wereld Natuur Fonds. “Die soortenrijkdom is niet alleen goed voor de natuur, ook mensen kunnen profiteren van de vele bosproducten en diensten die zo’n rijk bosgebied levert, bijvoorbeeld via duurzaam toerisme. Maar het eiland staat nu onder zware druk door massale houtkap en palmolie-exploitatie – onder meer voor de westerse markt. Als we niet uitkijken sterven unieke soorten uit, nog voor we ze ooit ontdekt hebben!”

Maar er is hoop. De regeringen van Indonesië, Maleisië en Brunei schaarden zich onlangs formeel achter het ‘Hart van Borneo-initiatief’, een gezamenlijke inspanning om één van de belangrijkste natuurgebieden ter wereld voor toekomstige generaties te behouden.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid