Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

Nederlanders gemiddeld de langste mensen ter wereld zijn?

Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld. Zij overtreffen inmiddels de Amerikanen, die lange tijd boven alle andere volken uitstaken.

Ook de Noren, Denen en Duitsers zijn langer geworden dan de inwoners van de Verenigde Staten, schrijven wetenschappers van de universiteiten van Princeton en M√ľnchen in het vakblad Annals Of Human Biology.

Junkfood
De deskundigen kunnen geen precieze oorzaak aangeven, meldde de Britse krant The Times. Zij vermoeden dat de voorkeur voor ongezond voedsel (junkfood) een oorzaak kan zijn dat de Amerikanen achterblijven. Deze trend kwam immers eerder op in de VS dan in Europa. Speculerend wijzen zij ook op de gezondheidszorg, die in West-Europa in tegenstelling tot Amerika voor armere bevolkingsgroepen eenvoudiger toegankelijk is. Ongelijkheid is van negatieve invloed op lengte, aldus de onderzoekers. Zij sluiten een genetische oorzaak uit, want genen veranderen zich niet zo snel.

Verschillen
Jonge blanke Amerikaanse mannen zijn gemiddeld 4,7 centimeter korter dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Blanke Amerikaanse vrouwen moeten het met 5,7 centimeter minder doen dan hun Nederlandse seksegenotes. In het midden van de 19e eeuw was dat precies omgekeerd, waarbij de verschillen soms nog groter waren.

Amerikanen.
Van de koloniale tijd voor het ontstaan van de Verenigde Staten tot na de Tweede Wereldoorlog waren de Amerikanen het langste volk op aarde, wat paste bij de status van rijkste natie. Hun lengte steeg geleidelijk tot de generatie die begin jaren vijftig werd geboren. Daarna steeg de lengte weer iets bij degenen die rond 1980 werden geboren. De zwarte Amerikanen groeiden relatief nog sneller tot de generatie van 1970-74. Deze groep kwam als eerste op gelijke hoogte met de leeftijdsgroep blanken. Sindsdien is er geen stijging meer. Zwarte vrouwen bereikten al eind jaren twintig van de vorige eeuw dezelfde lengte als blanke vrouwen. Maar ook bij hun is er sindsdien geen sprake meer van groei.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid