Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

Een stekelbaars veel meer ejaculeert als hij zich bedreigt voelt?
De zaadlozing is driekwart groter dan wanneer hij zich niet bedreigt voelt.

Uit Zwitsers onderzoek is gebleken dat de zaadlozing van een stekelbaars driekwart groter is wanneer hij zich bedreigt voelt dan wanneer hij zich niet in gevaar waant.

Stekelbaarse bevruchten eitjes wanneer deze in het nest liggen. Wanneer ze zich bedreigd voelen ejaculeren ze meer zaad. Al snel zo’n 75 procent meer, volgens de Zwitserse bioloog Marc Zbinden. Hij projecteerde computerbeelden van rivaliserende mannetjes op een stekelbaarsaquarium en ontdekte zo dit opmerkelijke feit. Als de mannetjes echter geconfronteerd werden met beelden van mannetjes die rustig voor hun eitjes zorgden bleef de ejaculatie onveranderd.

Een stekelbaarsmannetje bouwt een nestje nog voor hij een partner heeft gevonden. Daarna probeert hij vrouwtjes te imponeren met zijn opvallend rode buik, en als dat eenmaal is gelukt leidt hij haar naar zijn nestplaats. Pas wanneer zij daar haar eitjes heeft gelegd zal het mannetje deze bevruchten door er een wolkje sperma over los te laten. Daar moeten mannetjes niet te lang mee wachten. Ze krijgen namelijk regelmatig concurrentie van andere mannetjes die maar al te graag andermans eitjes bevruchten.

Om te voorkomen dat een stekelbaarsmannetje wekenlang zorgt voor de kroost van iemand anders, is een soort concurrentiestrijd op spermaniveau ontstaan. De vis met de grootste zaadlozing heeft de grootste kans vader te worden, zo luidt de gedachte. Van veel vissen is bekend dat ze grotere hoeveelheden zaad ejaculeren als ze zich bedreigd voelen door soortgenoten. Dat stekelbaarzen dit ook doen is eigenlijk allang bekend, maar niet door welk gedrag van soortgenoten ze zich precies bedreigd voelen.

Om dat te onderzoeken maakten Zbinden en zijn collega’s twee computeranimaties van mannelijke stekelbaarsjes. Op de eerste animatie is een baars te zien die zich aanvallend gedraagt, en klaar is om te paren (zie de links op deze pagina). De tweede toont een mannetje dat zijn eitjes verzorgt. Zbinden toonde deze beelden aan zeventien stekelbaarzen, die ieder zojuist een nest hadden gemaakt van draadjes en petrischaaltjes. Nadat de vissen diverse malen de beelden hadden gezien, kregen ze gezelschap van een vrouwtje dat op het punt stond kuit te schieten.

De eitjes die kort daarna werden gelegd kregen een grotere zaadlozing over zich heen als het mannetje de beelden van een rivaliserende soortgenoot had gezien, aldus Zbinden. De computeranimatie van een ‘rustig’ mannetje had geen invloed op de ejaculatie. Het lijkt alsof stekelbaarzen dankzij de zogeheten spermacompetitie een nauwkeurige risicoschatting kunnen maken, concludeert Zbinden in het tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid