Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

Een ontbijt de kans op zwaarlijvigheid met 30% verkleint?
En het halveert zelfs de kans op een verstoorde stofwisseling van het bloed en een hoog cholesterolgehalte.

Het wordt al vaak gezegd, het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Onderzoek heeft aangetoond dat een goed ontbijt inderdaad zeer goed is voor de gezondheid. Mensen die elke dag ontbijten, lopen minder kans om later in het leven een hartkwaal, ouderdomsdiabetes of zwaarlijvigheid op te lopen.

En het effect is zeker niet gering, onthulden Bostonse onderzoekers op een congres van de Amerikaanse Hartstichting. Mensen die trouw een ontbijt nuttigen hebben dertig procent minder kans op zwaarlijvigheid, terwijl gezondheidsondermijnende aandoeningen als een verstoorde stofwisseling van het bloed en een hoog cholesterolgehalte tot liefst vijftig procent minder vaak voorkomen. En dus ook minder hart- en vaatziekten, minder suikerziekte.

Wat opvallend is, is het feit dat meer maaltijden nuttigen de kans op zwaarlijvigheid of dichtslibbende aderen vermindert. “Misschien dat ’s ochtends je maag vullen de rest van de dag meehelpt honger te beheersen, zodat men zich bij de lunch of het avondeten niet overeet,” aldus onderzoeker Mark Pereira.

Wat ook een oorzaak speelt is insuline, het hormoon dat de stofwisseling van het bloed regelt. Er blijkt namelijk een opvallend verband tussen niet ontbijten en een verstoorde suikeropname van het bloed. Die verstoring, insulineresistentie, kan na verloop van tijd hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes veroorzaken. Eén granenrijk ontbijtje per dag, en het risico op insulineresistentie wordt al meteen vijftien procent minder, stelden de onderzoekers vast.

Voor het onderzoek van Pereira werden haast drieduizend proefpersonen acht jaar lang gevolgd, in de hoop nieuwe oorzaken voor hartproblemen te vinden. Minder dan vijftig procent van deze mensen ontbeet dagelijks. Onder de zwarte deelnemers aan het onderzoek bedroeg het percentage dat dagelijks ontbijt slechts 22 procent; bij blanken waren dat er twee keer zoveel (47 procent). Volgens het Voedingscentrum bewijzen die cijfers maar weer dat Amerikanen ongezonder leven dan Nederlanders. In Nederland ontbijt ruim tachtig procent van alle mensen. Dat moet zo blijven, vindt het Voedingscentrum. “De kant van Amerika moeten we duidelijk niet op.”Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid