Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

De zon vlammen uitstoot van 20 tot 50 miljoen graden?

Ooit hebben prof. J. Kuypers en C. de Jager in een vlam kortstondige flitsen gemeten met temperaturen van 400 tot 500 miljoen graden.

Zonnevlammen kunnen hoogtes en temperaturen bereiken van wel 500.000km en 500 miljoen graden Celsius. Zonnevlammen zijn ingewikkelde verschijnselen, daarom eerst beknopt wat informatie over de zon:

De zon is een ster van middelmatige grootte en van 5 miljard jaar oud. Hij is 333 000 ?zwaarder dan de aarde en heeft een diameter van 1 392 000 km (109 ?de aarde) De oppervlaktetemperatuur van de zon is 6 000 ℃ en de temperatuur in de kern is 15 000 000 ℃.

De kern
De kern van de zon is een dichte plasmabol (ge?niseerd gas). Hierin vindt kernfusie plaats. Waterstof wordt er langzaam omgezet in helium:
Twee protonen vormen deuterium (H met 1 neutron), een positron (positief geladen elektron) en een neutrino.
Een proton en een deuterium vormen He-3 (twee protonen en een neutron) plus een foton.
Twee He-3 vormen He-4 (twee protonen en twee neutronen) plus twee protonen.

85 % van de energie komt uit bovenstaande reactie. De overige 15 % komt uit een andere reactie: He-3 en He-4 vormen beryllium-7 (4 protonen en 3 neutronen) plus een foton.
Beryllium-7 plus een electron wordt lithium-7 (3 protonen en 4 neutronen) plus een neutrino.
Lithium-7 plus een proton wordt twee He-4 atomen.

De atmosfeer
Van wat er in de kern van de zon gebeurt kunnen wij uiteraard niets zien. Alles wat we daarover weten hebben we moeten afleiden uit hetgeen we waarnemen op de zon en van de straling. De zon heeft uiteraard geen vast oppervlak. Wat we kunnen zien, is eigenlijk de atmosfeer. Die bestaat ook weer uit drie lagen: de fotosfeer, de chromosfeer en de corona.

Protuberansen
In de chromosfeer, eigenlijk de echte atmosfeer van de zon, is de temperatuur ongeveer 12 000 ℃, een gevolg van uitbarstingen op de fotosfeer, spicules genoemd, die hete gasdeeltjes in de chromosfeer brengen. De chromosfeer toont ook regelmatig uitbarstingen onder de vorm van protuberansen. Deze protuberansen kunnen wel hoogtes bereiken van 500.000km. Het ontstaan van deze protuberansen is een tamelijk ingewikkeld verhaal. In het kort komt het erop neer dat er zogenaamde 'gasbogen' op de zon zijn die een stroomsterkte hebben van tien biljoen amp?e. Wanneer 2 van deze bogen contact met elkaar maken treed er een kosmische kortluisting op: "De twee bogen naderen elkaar, waardoor een deel van hun magnetische velden zich verenigt. Dan is het hek van de dam: met toenemende snelheid razen de bogen naar elkaar en versmelten gedeeltelijk. Bij dit proces worden ontzaglijk hoge temperaturen bereikt. Ooit hebben mijn collega prof. J. Kuypers en ik in een vlam kortstondige flitsen gemeten met temperaturen van 400 tot 500 miljoen graden. Dat was uitzonderlijk, maar tijdens de beginfase van een vlameruptie zijn temperaturen van 20 tot 50 miljoen graden normaal", aldus C. de Jager, emeritus-hoogleraar ruimteonderzoek en astrofysica aan de universiteiten van Utrecht en Brussel. Deze zonnevlammen kunnen van een paar uur tot enkele weken blijven bestaan.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid