Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

De oudste boom ter wereld 9550 jaar oud is?

De oudste nog levende boom is een 9550-jarige Spar. De naaldboom staat in het Centraal-Zweedse district Dalarna, maakte de Universiteit van Umea bekend.

Onderzoekers hebben de exacte leeftijd van de spar vastgesteld door koolstof in het hout te analyseren. De boom is dubbel zo oud als de Amerikaanse Den die met 4000 tot 5000 jaar tot nu toe als oudste nog levende boom werd beschouwd.

De sparrenboom in de Zweedse provincie Delarna is vermoedelijk de oudste boom ter wereld. Met een lengte van slechts 4,5 meter (16 voet) is de boom 9.550 jaar oud! Deze weer- en windbestendige sparrenbomen groeien in de winderige toendra's van Zweden. Maar tot recent (voor zover je bij bomen over recent kunt spreken) leek de boom meer op een struikgewas, dat was om de barre omstandigheden van het koude landschap te overleven. Maar door het stijgen van de temperatuur in de laatste honderd jaar heeft de boom zijn struikachtige gedaante opgegeven, zijn de meeste naalden weer gaan groeien en begint hij weer op een normale boom te lijken. Onderzoekers van de Umea universiteit vonden dat de boom groeit tussen de overblijfselen van 4 generaties van struiken die van 375 jaar tot wel meer dan 9.000 jaar oud zijn. Sparrenbomen vermenigvuldigen zichzelf door vanuit bestaande wortels nieuwe bomen omhoog te laten groeien. Volgens de onderzoekers was de boom genetisch identiek aan de 4 voorgaande generaties die aangetroffen werden.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid