Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

Een sidderaal (Electrophorus electricus) een spanning van 600V kan opwekken?

Dit is genoeg om een paard te doden!

De vitale organen van de 'Electrophorus electricus' bevinden zich in het voorste gedeelte van het dier. De rest van het lichaam is gevuld met de drie elektrische organen; het Sachs orgaan, het Hoofd orgaan en het Jacht orgaan.

Het Sachs orgaan is de plek waar pulsjes van lage voltage uitgestoten worden voor navigatie en elektrokutie.
Het Jacht en Hoofd orgaan zijn de plekken waar de stroomstoten van hoge voltages uitgezonden worden.

De elektrische organen bestaan uit elektrolyten. Plat en schijfvormig zijn de elektrolyten op een rij 'gepakt' net als een batterij. Het hoofd fungeert als de positieve pool en de staart als de negatieve pool. Iedere elektrolyt genereert 0,15 Volt, wat een zeer geringen hoeveelheid is. De aal heeft echter wel 4000 elektrolyten die bij elkaar dus een stroomstoot van wel 600 Volt kunnen genereren. Een dergelijke stroomstoot is in staat om een mens te verlammen of zelfs te doden, vooral na meerdere schokken.

In rust behouden de elektrolyten een rust potentieel van 0.08 Volt. Wanneer de aal zijn prooi elektrokuteert, verzenden de hersenen een signaal door het zenuwstelsel naar de elektrische organen. Er wordt dan Acetylcholine op het elektrolyt losgelaten welke zich vervolgens bind aan de corresonderende receptor op het ion. Dit opent de ion kanalen van de cell, waardoor Na+ naar binnengelaten kan worden. De cell depolarizeert dan, waardoor de lading tijdelijk wordt omgekeert, en vuurt.

Aangezien de elektrolyten op een rij zitten, stroomt de stroom erdoorheen als in een batterij, waardoor de grote stroomstoot afgegeven kan worden.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid