Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

Haringen met elkaar communiceren door ´s nachts scheten te laten?

Canadese biologen ontdekten het feit dat haringen scheten laten toen ze het gedrag van haringen bestudeerden met camera's en microfoons. De biologen denkden dat de knetterende geluiden een sociale functie hebben.

Haringen blijken de gewoonte te hebben om gasbelletjes uit hun anus te persen. Dit doen ze vooral 's nachts. Kortom, ze laten scheten. Zoals gezegd denken de onderzoekers dat de scheten een sociale functie hebben, de betekenis ervan hebben ze echter nog niet weten te ontdekken.

FRT
De haringscheten klonken als een levendig knetterend geluid, waarvan de duur en toonhoogte nogal konden verschillen. De frequentie van het geluid lag tussen de 1,5 en 22 kilohertz, grotendeels binnen het gehoorbereik van de mens. Een gemiddelde haringwind duurde 2,5 seconden, maar er waren ook uitschieters tot wel acht seconden. De biologen, verbonden aan het Bamfield Marine Science Center, hanteren uiteraard een andere term dan 'scheten'; namelijk ‘fast repetitive ticks’. Afgekort wordt dit dus FRT, wat wel weer erg veel weg heeft van het Engelse woord voor scheet: fart.

De onderzoekers vermoeden dat de frt's niet door gasvorming in het darmstelsel ontstaan. Pas gevoerde haringen lieten namelijke net zoveel frt's als haringen die nagenoeg uitgehongerd waren. Tevens zijn de frt's geen uiting van angst. Het aantal frt's bleef namelijk gelijk toen ze de geur van een haai in het zwemwater van de haringen mengden.

Communicatie
De zeebiologen nemen aan dat de frt's een sociale functie hebben, en dienen als communicatiemiddel. Dat baseren ze op camerabeelden waarop ze zagen dat de vissen vooral frt's lieten in het donker, wanneer ze elkaar niet konden zien. Daarnaast nam het aantal frt's per haring toe als hij meerdere soortgenoten om zich heen had. En ten slotte kunnen haringen zulke geluiden ook gewoon horen. Het geluid van de frt's valt namelijk precies in hun gehoorbereik, terwijl de meeste andere vissoorten deze frequenties niet kunnen waarnemen. Bescherming tegen roofdieren bieden de frt's daardoor ook niet.

Communicatie bij vissen
Van veel vissen weten we dat ze niet bepaald stil zijn. Sommige soorten gebruiken bijvoorbeeld extreem lage geluiden en trillingen om hun soortgenoten te lokken en te verleiden. Dit doen ze met een orgaan dat de zwemblaas heet. De zwemblaas is een ballon van bindweefsel die zich in de buik bevindt. Door deze te laten opzwellen of leeglopen houden de vissen hun drijfvermogen in de hand. Maar wanneer ze hiermee geluid of luchtbellen produceren, komen die vrij uit de mond en niet, zoals bij haringen, uit de anus.

Toch gebruiken haringen hun zwemblaas, schrijft Ben Wilson, leider van de Canadese onderzoekers, in het tijdschrift Biology Letters. Bij haringen staat de zwemblaas in verbinding met de anus, zodat ze uitgeperste lucht naar hun achterste kunnen leiden.

Wellicht kan de visserij zijn voordeel doen met deze ontdekking. Door met speciale geluidsapparatuur de zee af te speuren naar FRT’s, kunnen vissers misschien makkelijker scholen haring opsporen.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid