Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

De linkerlong kleiner is dan de rechterlong bij mensen?

Longen zijn organen waarin gaswisseling plaatsvindt tussen lucht en bloed ten behoeve van het metabolisme (stofwisseling). Per minuut haalt een volwassen mens ongeveer twaalf tot zestien keer adem. Per dag passeert zo'n 10.000 liter lucht onze luchtwegen.

De longen
De longen vullen, samen met het hart, bijna de gehele thorax (borstholte). De longen zijn geen 'holle zakken' maar lijken meer op sponzen. In feite bestaan de longen uit enorme hoeveelheden vertakkingen met daaraan de longblaasjes. Op deze manier wordt het oppervlak wat effectief zuurstof uit de ingeademde lucht kan opnemen aanzienlijk vergroot. Het aantal blaasjes wordt geschat op 700 miljoen waarmee het gaswisselings-oppervlakte van de longen ongeveer 100 vierkante meter wordt. Via die longblaasjes wordt de zuurstof dus in ons bloed opgenomen. Bij de langzame inwendige verbranding van voedsel door zuurstof ontstaat naast water en een aantal andere afvalstoffen ook een gasvormig afbraakproduct: koolzuurgas of kooldioxide. Dit gaat met het bloed terug naar de longen en wordt uit het bloed weer afgegeven aan het gasmengsel in de longblaasjes en daarna uitgeademd. De uitwisseling van zuurstof en koolzuurgas tijdens het in- en uitademen noemen we de gaswisseling.

Longkwabben
De longen zijn opgedeelt in zogenaamde 'longkwabben'. Door de positie van het hart in de borstkas (heel iets links van het midden) is de linkerlong iets kleiner dan de rechterlong. De linkerlong is opgedeeld in twee longkwabben, terwijl de rechterlong bestaat uit drie longkwabben.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid