Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

De poolster niet de naam is van één bepaalde ster?

In een 26.000 jaar durende cyclus zijn er meerdere sterren die de rol van poolster vervullen

De poolster is misschien wel de bekendste ster. Iedereen kent in ieder geval de naam wel en de meeste mensen zullen hem nog wel kunnen vinden ook aan de nachtelijke hemel. Dé poolster bestaat echter niet in de zin dat het een vaste ster is.

Alfa Ursae Minoris
Op dit moment doet de ster Alpha Ursae Minoris dienst als poolster. Deze ster staat in het sterrenbeeld Kleine Beer (Ursa Minoris). Met behulp van het sterrenbeeld Grote Beer(Ursa Majoris) kun je Alpha Ursae Minoris gemakkelijk vinden. Verleng de denkbeeldige verbindingslijn van de twee sterren aan de buitenzijde van de ‘steelpan’ vijf maal. De heldere ster waar je dan uitkomt is de huidige poolster (Polaris). Zij staat nu ongeveer 1 graad van de pool, oftewl tweemaal de schijnbare diameter van de maan. De kortste afstand van de Poolster tot de noordelijke hemelpool zal worden bereikt in 2102 (0 graden, 27 minuten, 31 seconden, 50).

Precessie
"Precessie is wat er gebeurt als wordt geprobeerd de richting van de draaias van een roterend voorwerp te veranderen." Het eenvoudigste voorbeeld van precessie kan men zien bij een draaiende tol. Als de tol niet precies rechtop staat, zal de zwaartekracht proberen om de rotatieas om te laten vallen. Dat gebeurt echter niet: de as gaat draaien om de denkbeeldige verticale lijn.

Ook de aarde is te vergelijken met een tol die niet precies rechtop staat. De aardequator (evenaar) maakt een hoek van 23,5 graden met de ecliptica (de schijnbare jaarlijkse baan van de zon ten opzichte van de sterren aan de hemelbol). De zon oefent daardoor een kracht uit op het massaoverschot dat door de afplatting der aarde zich rondom de evenaar bevindt. Deze kracht zal proberen de aardas loodrecht op de ecliptica te stellen. Omdat de aarde om haar as draait, is het resultaat dat de aardas zelf een kegel rondom de pool van de ecliptica beschrijft. Dit uit zich in een verandering van de noordpool aan de hemel, zij beschrijft een cirkel van 23,5 graden rondom de pool van de ecliptica.

Poolster
Op dit moment staat de ster Alpha Ursae Minoris het dichtst bij de noorderlijke hemelpool: 1 graad 2 minuten staat hij ervan af. Deze ster noemen we daarom (op dit moment) de (noord)poolster. Omstreeks 2800 v. Chr. was alpha Draconis noordpoolster en over 26.000 jaar zal de hemelpool weer ongeveer met onze tegenwoordige poolster samenvallen. De toekomstige zuidelijke poolsterren zullen zijn: Omega Carinae (in 5770), Upsilon Carinae (6850), Iota Carinae (8075) en Delta Velorum (9240).Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid