Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

Het overgrote deel van de geneesmiddelen slechts bij 30 tot 50 procent van de mensen werkt?

Onafhankelijke onderzoekers wisten het allang:
Het overgrote deel van de geneesmiddelen werkt bij slechts 30 tot 50 procent van de mensen.
Nu heeft ook topman Allen Roses van het Britse farmaceut GlaxoSmithKline het toegegeven.

Schokkende feiten
Het zijn ontnuchterende feiten. Zo zei Roses dat medicijnen tegen Alzheimer maar bij een derde van de patiënten effect heeft.
Net zo schokkend is wellicht het feit dat slechts een kwart van kankerpatiënten baat zouden hebben bij chemotherapie.
Middelen tegen jicht, migraine en botontkalking zijn in de helft van de gevallen werkzaam.
Erg opvallend is de effectiviteit van antidepressiva. Deze worden veelvuldig geslikt, maar volgens Roses heeft minder dan de helft van deze mensen er daadwerkelijk baat bij.

De uitlatingen van Roses worden ondersteund door andere deskundigen in de medische wereld. Al in 1999 wees de Britse geneticus Peter Goodfellow in Amsterdam tijdens een lezing op de slechte werking van medicijnen. “Als je honderd mensen een bepaald medicijn geeft, kun je grofweg stellen dat er maar dertig goed op zullen reageren en er baat bij zullen hebben; dertig andere mensen reageren er niet op en een even grote groep gebruikt het middel niet eens. Bij de resterende tien personen werkt het medicijn averechts en in het ergste geval kunnen mensen uit deze groep daardoor zelfs overlijden," aldus Goodfellow.

F. Lekkerkerk, voorzitter van het Nederlandse College ter beoordeling van Geneesmiddelen, vindt Roses hier en daar zelfs nog te optimistisch. Geneesmiddelen tegen Alzheimer zouden bijvoorbeeld maar in 4 tot 12 procent van de gevallen werkzaam zijn. Bij antidepressiva ligt dat percentage op 25 procent. Toch vindt Lekkerkerk dat het gebruik van deze medicijnen zeker niet zinloos is: “Ze zouden immers ook wél kunnen werken.”

Effectiviteit
De reden voor het feit dat medicijnen maar zo beperkt werkzaam zijn is simpel: alle mensen zijn nou eenmaal niet gelijk. De reacties van patiënten op een medicijn lopen van individu tot individu zo uiteen, dat een middel dat bij de een aanslaat, bij de ander niets doet of alleen vervelende bijwerkingen veroorzaakt. Onderzoek naar de werkzaamheid van medicijnen wordt onder grote groepen mensen uitgevoerd. Daarbij wordt uiteindelijk altijd uitgegaan van een 'gemiddelde'. Maar niemand heeft een 'gemiddeld' lichaam.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid