Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

Het woord ´kamikaze´ uit de dertiende eeuw stamt en ´goddelijke wind´ betekent?

Het woord kamikaze is bekent als benaming voor de Japanse zelfmoordpiloten in de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels is het woord 'kamikaze' helemaal opgenomen in de Nederlandse taal. Van Dale geeft de volgende betekenis:

Zelfmoordpiloot
In de Tweede Wereldoorlog werden de Japanse piloten die zich vrijwillig en opzettelijk te pletter vlogen tegen Amerikaanse schepen 'kamikazepiloten' genoemd. Deze piloten kregen net voldoende brandstof mee om de bestemming te bereiken om aldaar hun vliegtuig in de schepen van de vijand te boren, terwijl ze zelf nog in het vliegtuig zaten.

Samoerai
De herkomst van het woord moeten we veel verder terug zoeken. Het gaat terug tot de dertiende eeuw. In die tijd lag de feitelijke macht over Japan bij de 'shogun', de opperbevelhebber van de samoerai. Japan werd aan het einde van de dertiende eeuw tweemaal vanaf zee aangevallen door de Mongolen. De grote Mongoolse troepenmacht stond onder leiding van Koebilai Chan, de kleinzoon van de beroemde veroveraar Djingiz Chan. De samoerai (letterlijk: 'hij die dient') vochten terug op het strand en vanuit boten. Beide keren dat ze aangevallen werden door de Mongolen, werden de Japanners gered door het opsteken van een gigantische storm. De storm schakelde beide keren de Mongoolse vloot uit. De tweede tyfoon werd door de samoerai 'kamikaze' genoemd. Dit betekent letterlijk 'goddelijke wind'. Dit is dus de oorsprong van het woord. In de Tweede Wereldoorlog is zij overgenomen als benaming voor de piloten die zichzelf vrijwillig de dood injaagden door zich met vliegtuig en al op de vijand te storten.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid