Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

De grootste diamant zo groot is als de halve maan?

De diamant is het overblijfsel van een zonachtige ster die al een paar miljard jaar geleden is gestorven. De ster stootte daarbij zijn buitenste gaslagen af, waarna zijn kern onder invloed van de zwaartekracht instortte. Aangezien de kern bestond uit overwegend koolstof, ontstond bij dat samenpersen een diamant. En wat voor eentje: de edelsteen weegt naar juweliersmaatstaven tien miljard triljoen triljoen karaat. De grootste aardse diamant is de ‘Ster van Afrika’ van 530 karaat, onderdeel van de Britse kroonjuwelen.

De vondst betekent dat er in het heelal nog veel meer reuzendiamanten moeten rondzweven. Sterker nog, ook onze eigen zon zal naar alle waarschijnlijkheid uiteindelijk kristalliseren tot een diamant, als zijn levenscyclus over een goede vijf miljard jaar afloopt. Astronomen hadden al wel voorspeld dat zonachtige sterren veranderen in diamanten. Maar tot dusver was het nog nooit gelukt om er eentje waar te nemen.

Nader onderzoek van een dode ster (een ‘witte dwerg’) met het catalogusnummer BPM 37093 brengt daarin nu verandering. Een Braziliaans-Engels-Amerikaans onderzoeksteam analyseerde de trillingen van de ster, die net als een enorme gong diep gezoem voortbrengt. Uit die trillingen valt af te leiden hoe de ster er van binnen uitziet. “Net zoals seismografische metingen van aardbevingen geologen in staat stellen het binnenste van de aarde te bestuderen”, zegt onderzoeker Travis Metcalfe van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica.

De onderzoekers beschrijven hun vondst binnenkort in het blad Astrophysical Journal Letters, maar grepen Valentijnsdag aan om de ster op het jaarcongres van de American Astronomical Society voor het voetlicht te brengen, compleet met obligate flauwe grappen. Zo verkondigen de onderzoekers in de persberichten dat het object écht te zwaar is om te dragen, zelfs voor Bill Gates te duur is en dat er een loupe zo groot als de zon voor nodig zou zijn om hem te bekijken.

In werkelijkheid zou een juwelier de reuzendiamant links laten liggen. De ‘diamant’ is vervuild met onbekende hoeveelheden zuurstof, ijzer en andere elementen, en volgens de berekeningen is 10 tot 50 procent ervan nog niet eens gekristalliseerd. Daarbij komt dat het object is omgeven door een kilometers dikke dampkring van heet waterstof en dat het er nog altijd elfhonderd graden Celsius is.

De onderzoekers stellen voor om de ster een andere naam te geven. Voortaan gaat BPM 37093 door het leven als ‘Lucy’, vanwege de Beatles-klassieker ‘Lucy in the sky with diamonds.’Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid