Wist u dat..?! Vele interessante wetenschappelijke feiten die u zullen verbazen!

Home Archief Op uw Site Contact Zoeken  

Categorie

Astronomie

Biologie

Diversen

Geografie

Geschiedenis

Oudheid

Natuurkunde

Sport

Taal en Etymologie
 

 

Aanbevolen

Adverteer u hier!

Meisjes
Afspelen Video

Koop Nocks Utility voor 50% korting

PayPal alternatieven 


 

 

 

<< Vorig weetje

Volgend weetje >>
Wist u dat...?!

Potvissen tot bijna 3000m diepte kunnen duiken?

Duiken met een diepte van 2800m en een duur van 2uur zijn waargenomen

De potvis behoort tot de tandwalvissen, maar neemt binnen deze groep een geheel eigen plaats in. De potvis wijkt zo sterk af van de andere tandwalvissen, dat men hem tot een aparte 'familie' rekent. Andere families zijn onder meer de dolfijn-achtigen, de bruinvissen en de spitssnuitdolfijnen.

Potvissen hebben een voorkeur voor diepe wateren, dus komen ze meestal uit de kust voor; als zij dichter bij land komen is het water meer dan 200 m diep óf ze zijn ziek. In alle andere gevallen zijn het hoofdzakelijk oceaandieren, waarbij de mannetjes bijna alle temperaturen van extreem koud tot extreem warm doorstaan; vrouwtjes daarentegen blijven in gebieden met een oppervlakte temperatuur van minstens 15°C.

De potvis is de grootste tandwalvis. De maximumlengte bedraagt ruim 18 meter voor de mannetjes en 12,5 meter voor de wijfjes. Een mannetjes-potvis kan ruim 57 ton wegen; een wijfje ongeveer 25 ton. Volwassen mannetjes en vrouwtjes verschillen dus enorm in grootte en gewicht en zijn op zee gemakkelijk te onderscheiden. Het opvallendste kenmerk van een potvis is zijn kolossale kop. Bij de geboorte beslaat die al zo'n kwart van de totale lengte. Bij volwassen wijfjes loopt dat op tot ruim 30% en bij volwassen mannetjes tot bijna 40%. De onderkaak is opvallend smal. Het bovenste deel van de kop en de rug is meestal het enige dat men van een potvis te zien krijgt.

Potvissen leven voornamelijk van inktvissen, maar ze eten ook wel andere vissen. de Potvis kan ca. 90 minuten onder water blijven, het langst van alle walvissen, en is daardoor ook in staat het diepst te duiken, tot diepten van vaak 1100 m. Er zijn echter ook duiken tot een diepte van 2800 m en met een duur van twee uur waargenomen.Aanbiedingen bij EuroClix

Thuiswerken

Gulden

Privacybeleid